Gastronomija kakva je

Pojam engleskog treniranja (znači trening naziv je interaktivnog procesa treninga koji se izvodi tehnikama povezanim s psihološkim poljima. To je tada svojevrsna obuka zaposlenika koja se sastoji u kreiranju procesa odlučivanja radi zadovoljavanja njihovih profesionalnih potreba, što omogućava drugim ljudima ili uredima dinamiziranje tempa razvoja i omogućava kompaniji da poboljša svoje funkcioniranje. & Nbsp; Treneri ovog žanra su treneri koji rade sa našim muškarcima na dalekim nivoima npr. u ugovoru o njihovom poslovnom, profesionalnom razvoju i dodatno razgovaraju o pitanjima koja se tiču ​​međuljudskih odnosa s drugim ljudima.

Profesionalni trening omogućuje klijentima da donose bolje odluke, potpunije koriste svoje stvarne predispozicije, preciziraju naše projekte i fokusiraju se na optimiziranje akcija koje vode ka njihovom ispunjenju. Treniranje je proces samo usavršavanja, čiji je najvažniji cilj poboljšanje samopouzdanja klijenta i pružanje podrške u autonomnom izvršavanju namjeravanih željeznica na osnovu njegovih vlastitih pogleda i intelektualnih programa. Ostale karakteristike vidljive u vježbama za & nbsp; zaposlenike u situaciji treniranja su:

treniranje je potpuno dobrovoljni trening;trener nema pravo postavljati nikakva pravila za klijenta;to ne uči ljude, samo im pomaže u procjeni sebe;izrađuje se na osnovu pitanja i potiče na razmišljanje;mora postojati ozračje poštovanja i prihvaćanja pogleda kupaca;projekt se šalje za svjesne promjene.